V Pezinku otvorili nový terminál integrovanej dopravy

05.09.2013 Pezinok

Pezinok 5. septembra (TASR) - V Pezinku otvorili nový terminál integrovanej dopravy. Cestujúcim má umožniť jednoduchší presun v rámci regiónu, skultúrni tiež celý priestor v okolí pezinskej železničnej stanice. V rámci župného štvrtka ho dnes slávnostne sprístupnili predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo a primátor Pezinka Oliver Solga.

„Tento terminál výrazne podporí našu ideu integrovanej dopravy, to znamená, že ľudia prídu na autobusoch, prestúpia na vlak a idú smerom na Bratislavu,“ priblížil Frešo. Tiež uviedol, že od decembra sa bude môcť lacnejšie a rýchlejšie cestovať na jeden lístok v rámci celého kraja. „To už je moderný spôsob dopravy, na aký sme zvyknutí vo všetkých veľkých aglomeráciách okolo hlavných miest v Európe,“ dodal.

Výstavba terminálu, ktorý je situovaný v predstaničnom priestore na Holubyho ulici, trvala pol roka. Súčasťou sú dve stojiská určené na výstup z autobusov, päť nástupísk, časovo obmedzená parkovacia plocha Kiss and Ride, parkovisko s 50 miestami, ako aj priestor na odstavenie bicyklov. Na termináli sú umiestnené dve veľké elektronické tabule, ktoré informujú cestujúcu verejnosť o odchodoch vlakov a autobusov. Náklady na výstavbu dosiahli 428.104,57 eura, financované boli z eurofondov v rámci Operačného programu Bratislavský kraj.

Bratislavská župa tiež začala budovanie nových inteligentných priechodov pre chodcov, ktoré zvýšia bezpečnosť na cestách, najmä v noci. „Sľubujeme si od toho zníženie nehodovosti, najmä chodcov, teda práve tých, ktorí sú najviac zraniteľní,“ zdôraznil Frešo. V tomto roku sa prioritne rieši 12 priechodov v regióne – štyri v Pezinskom, štyri v Seneckom a štyri v Malackom okrese. Hotové sú zatiaľ priechody v okrese Pezinok, ďalšie budú dokončené v priebehu niekoľkých týždňov. Okrem toho kraj obnovuje farebné značenia na všetkých ďalších priechodoch pre chodcov na cestách II. a III. triedy.

Inteligentné priechody pre chodcov sú zvrchu prudko nasvietené, nechýbajú ani svetelné odrazky na vozovke a zvislé dopravné značenie. BSK vybral lokality podľa toho, kde je bezpečnosť chodcov najviac ohrozená, vychádzal aj z dopravných štatistík nehodovosti. Pri výbere lokalít spolupracoval s Okresnými dopravnými inšpektorátmi v Pezinku, Senci a Malackách.
 

Vyberte región